Ekonomi

Samsunlu Üreticilere Kuru Fasulye Tohumu ve Ekipman Desteği Verildi

Samsun’daki üreticilere 25 ton kuru fasulye tohumu ve ekipman desteği verildi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre kuru fasulye ekim alanı Türkiye’de nohut ve mercimekten sonra üçüncü sırada yer alıyor. 2022 TÜİK bilgilerine göre; Ülke genelinde 970 bin 520 dekar ve 270 bin ton olan kuru fasulye üretiminde Samsun, 9 bin 729 dekar ekim alanı ile 19’uncu, 1.277 ton üretimle büyüklük bakımından ise 23’üncü sırada yer alıyor. Ortalama verim dekara 131 kilogramdır. Kuru fasulye Samsun genelinde en çok Bafra, Havza, Kavak, Ladik ve Vezirköprü ilçelerinde yetiştirilmektedir. Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) arasında imzalanan protokol kapsamında, 2023 yılında gerçekleştirilecek Kuru Fasulye Tarımını Geliştirme Projesi kapsamında ilçelerde ikamet eden Kavak, Ladik, Vezirköprü, Havza ve Bafra’da en az 3 yıl 25 ton kuru fasulye tohumu, 1 adet pnömatik ekim makinesi ve 1 adet harman makinesi 2 bin 500 dekar alanda ekim yapacak üreticilere teslim edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Bilindiği gibi kuru fasulye, bitkisel protein açısından zengin ve birçok amino asit içeren, Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçasıdır ve baş tacıdır” dedi. İlimiz bir o kadar değerli ve talep gören bir çalışmada hem ekim alanı hem de büyüklük olarak ülke genelinde değerli bir yere sahiptir.Bakanlığımız 2022 yılında havza bazında yüzde 75 fark ödemesi yapacak. Mazot takviyesi olarak TL, gübre bazında 21 TL Sertifikalı tohumluk kullanımında 50 kr/kg, sertifikalı tohumluk kullanımında 60 TL/da ve yerli sertifikalı tohumlukta 0,50 TL/kg esas alınır. üretim takviyesi.Bu kapsamda 2022 yılı prestiji ile ilimizdeki kuru fasulye üreticilerine mazot-gübre takviyesi yapılmıştır. 2022 yılı üretim döneminde 10 ton kuru fasulye tohumu 1 alana uygulanmak üzere hibe edilmiştir. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında bin dekar. Samsun’da 2021 yılı için 8 bin 917 dekar üretim alanı, 2022 yılı için 9 bin 729 dekar ve 1.086 ton olan üretim büyüklüğü 1.277 tona çıktı. Kavak, Ladik, Vezirköprü, Havza ve Bafra ilçelerinde ikamet edecek ve en az 3 yıl kuru fasulye yetiştirecek üreticilerimiz için 2500 dekar alana uygulanacak 25 ton kuru fasulye tohumuna ek olarak, 1 adet pnömatik ekim makinası, 1 adet bilyeli harman makinası alınmasına karar verilmiştir. Şeker tipi kuru fasulye tohumları yan yana olduğundan, pazar araştırmamızda bölgemize uygun sertifikalı şeker tipi kuru fasulye tohumu bulunmadığından toplam 16 bin kg şeker tipi kuru fasulye tohumu tedarik edilmesi planlanmaktadır. 2023 yılında sertifikalı tohumluk üretiminden, 2024 üretim döneminde dikilmek üzere. Yaklaşık maliyeti 1 milyon 750 bin TL olan Kuru Fasulye Tarımını Geliştirme Projesi; Yüzde 70’i DOKAP bütçesinden, yüzde 30’u ise Ladik Ziraat Odası tarafından ortaklaşa finanse edildi. Tohumda DOKAP bütçesinin yüzde 70’i üretici katkısıyla karşılanırken, DOKAP 242 bin 648 TL ve üreticilerden 130 bin 951 TL ödedi. Proje kapsamında; 1 adet harman makinesi ve 1 adet pnömatik ekim makinesinin finansmanının 365 bin 148 TL’si, 156 bin 492 TL’si DOKAP ve Ladik Ziraat Odası tarafından karşılanmıştır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu