Haber

Bir Vatandaşın Anlattıkları, Depremde Yıkılan Binaların Bile Bir Dilek Olduğunu Gösteriyor

Malatya, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen 10 ilden biri oldu. Kentin Yeşilyurt ilçesine bağlı Bostanbaşı Mahallesi’nde yaşadığını belirten bir vatandaş, depremin ardından herkesin şaşkınlıkla izlediği binaların yıkıldığı görüntülere tokatla karşılık verdi.

Yaşadığı yerin inşaata açıldığını ve 5 önce yapılan binaların nasıl yapıldığını uzun uzun anlatan vatandaş, depremin yol açtığı yıkımın haykırdığını bir kez daha gösterdi. Detaylar burada…

Türkiye, 6 Şubat sabahına Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin enkazıyla uyandı. 9 saat sonra meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki depremle yıkılmayan hasarlı yapılar yerle bir oldu.

Kahramanmaraş ve 10 ili etkileyen depremler ne yazık ki binlerce insanın ölümüne neden oldu. Can kaybı ve yaralı sayısının artmaya devam ettiği bölgelerden biri de Malatya oldu ve 12. günde enkaz çalışmaları devam ediyor.

Malatya’da depremin ilk günlerinden bu yana yapılan araştırmalar, 4.176 binanın bulunduğu bölgede 22.302 bağımsız birimin ağır hasar gördüğünü ve yıkıldığını, acil yıkım gerektireceğini gösterdi.

Öte yandan kentteki depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 7’den 11’e yükseldi.

Binaların neredeyse yerle bir olduğu şehirlerde yüreğimizi yakan enkaz görüntüleri, herkesin aynı soruyu sormasına neden oldu: “Bu binalar nasıl bu kadar kolay yıkılabiliyor?”

Bazıları yıkımın depremin büyüklüğünden kaynaklandığını ve art arda iki kez meydana geldiğini söylese de bir vatandaşın sözleri de kasten temenni olarak adlandırıldığını ortaya koydu.

Malatya’nın Bostanbaşı Mahallesi’nde yaşadığını belirten “@hsnikislkosmndr” adlı kullanıcı, yaşadığı bölgenin 5 yıl önce imara açıldığını ve asırlık ağaçların özensizce kesilip binalar dikildiğini yazdı.

‘Beş yıl önce buralar inşaata açıldı. Müteahhitler çekirge sürüsü gibi daldılar. o asırlık ağaçlar bir günde kesildi. İnşaatların temel çukurlarını görünce aklım başımdan gitti. En fazla 2-2,5 metre diyen ve yumuşak zemine temel attığını söyleyen kullanıcı, kendi konutu için minimum 3,5 metre temel yaptırdığını belirtiyor.

“Çünkü sadece o seviyede kayalık bir zemine ulaşılıyordu.”

Her türlü radye temeli yaptığını ve kendi evini inşa ederken tüm kurallara dikkat ettiğini belirten kullanıcı, imarda yapılan binaların yerden 14-15 kat yüksekliğe kadar çıktığını söylüyor.

“Bugün 1 katın betonu döküldü ve 1 gün bekletilmeden kalıplar çıkarılarak üst kata geçildi.”

Binaların hızla dikildiği bölgedeki gözlemlerinden biri de temmuz sıcağında dökülen betonun bir kez bile sulanmamasıydı. “Mühendis değil vatandaşım ama evimi yaparken 10 gün sabah akşam betonu suladım” diyor.

“Bir an önce bitirip satmaktan başka amaçları yoktu.”

Vatandaşların ifadelerine göre bir yıl içinde doğal hayatın içinde olan Bostanbaşı Mahallesi site ve konutlarla doldu ve dairelerin 2-3 milyona satıldığı o binaların maalesef yarısı yıkıldı. depremde.

“1 dakikada binlerce daire yıkıldı” diyen kullanıcı, sözlerinin sonuna “Merhum ölü kaldı” notunu ekledi.

Malatya’nın Bostanbaşı Mahallesi’nden paylaşılan görüntülerde binaların tamamının ağır hasarlı olduğu belirtiliyor.

Aynı zamanda kullanıcı, Beydağı’nın kayalık eteklerine inşa edilen gecekondu mahallelerini de “Zemin sağlamlığından dolayı hiçbiri zarar görmemiş, yıkılmamış, ağır hasar görmemiş.

İşte o yazı:

Şu anda yeni binaların Çerkes alfabesiyle daha ürkütücü bir temelle düze yapılacağı konuşuluyor, kullanıcı, “‘Hala eskilerin yerine yeni evler yapsınlar’ diyenler var. Orduzu’ndaki Kernek dağına çıkmayacağız'” diyerek, yaşananlardan ders alınmadığına dikkat çekti. .

kale-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu