Haber

Milli Eğitim bütçesinde öğrencilere yiyecek yok

Bakanlığın 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda bu yıl da en büyük payın eğitime ayrıldığını belirterek, eğitim bütçesinin 1 trilyon 619 milyar 907 milyon 408 bin lira olarak belirlendiğini belirtti.

Bu rakamın 2024 yılı merkezi yönetim bütçesinin yüzde 14,6’sını oluşturduğunun altını çizen Tekin, “2002 yılında 4 milyar 955 milyon dolar olan Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi, 2023 yılında 16 milyar 215 milyon dolara çıkarıldı. 2024’te 38 milyar 294 milyon dolar.” ” söz konusu.

“Öğrencilere öğle yemeği” talebi bütçede yer almadı ve Bakan Tekin’in gündeminde de yer almadı.

ANA DİLİNDE ÜCRETSİZ YEMEK VE EĞİTİM TALEBİ

Komisyon toplantılarına katılan HEDEP milletvekilleri, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı anaokullarında ücretsiz yemek uygulamasının kaldırılmasını protesto ederek, yeni bütçede öğrencilere yemek sağlanması için kaynak ayrılmasını istedi. Milletvekilleri “Bir bedava yemek” yazılı pankartlar taşıdı.

Ana dilde eğitim sorununu da gündeme getiren HEDEP milletvekilleri, Kürtçe ve diğer dillere ayrılan kaynağın yetersizliğini protesto etmek amacıyla toplantı salonuna “Anadilde eğitim bir haktır” yazılı pankartlar taşıdı. Bakanlığın bütçesinde de böyle bir vurgu veya ifadenin olmaması.

KARACA: ÇOCUKLARIMIZIN HAKLARINI BÜTÇEDEN İSTİYORUZ

İşçi Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca da Meclis’te düzenlediği basın toplantısında “1 bedava ve sağlıklı yemek” kampanyasını Meclis gündemine taşıdı. “Bütçeden haklarımızı ve çocukların haklarını istiyoruz” diyen Karaca, dayanışma ağları aracılığıyla okullarda ücretsiz, sağlıklı yemek için bütçe talebini yükseltmeye davet etti.

TÜİK’in bu yıl ilk kez hazırladığı çocuk, yoksulluk ve yaşam verilerine göre Türkiye’de 0-17 yaş arası 9,4 milyon çocuk bulunuyor; Her iki çocuktan birinin yetersiz beslendiğine işaret eden Karaca, “Bu durum okula devam etmekten çocuk işçiliğine, zihinsel gelişimden akademik başarıya, ileride ortaya çıkabilecek kronik sağlık sorunlarından istismara kadar çok yönlü sonuçlar doğuruyor. yani işçinin çocuğu eğitimini tamamlayamıyor, çocuk işçiliği artıyor ve kız çocukları için.” “Erken yaşta zorla evlendirme gündemde” dedi.

‘HALKIN YÜZDE 90’I İSTİYOR’

Ekmek ve Gül’ün Eylül 2022’de başlattığı “1 bedava sağlıklı yemek” kampanyasını hatırlatan Karaca, “Bu kampanyanın paylaştığı ses Bakanlığa da ulaştı. Çünkü kadınlar ülkenin her yerinde çocukları için kapı kapı dolaştılar. Önünde” Okullarda; çarşılarda, pazarlarda, şehirlerde “Meydanlarda ve sosyal medyada yüzbinlerce imza toplandı. Sendikalar, kadın dernekleri, veli dernek ve kuruluşları, Ekmek ve Gül kümeleri, çocuk hakları örgütleri, kitle örgütleri ve kadın derneklerinin de aralarında bulunduğu 46 kuruluşun ortaklaşa düzenlediği kampanya kapsamında basın açıklamaları, paneller, etkinlikler ve eylemler düzenlendi” dedi. Derneklerin “Beslenme çocuğun bir insan hakkıdır” diyerek okullarda ücretsiz, sağlıklı yemek talebinde bulunduğunu belirten Karaca, “Metropol Türkiye’nin Nabzı raporuna göre, çocuklara ücretsiz yemek verilmesini isteyenlerin olduğu görüldü. Devlet okullarındaki öğrenciler halkın yüzde 90’ını oluşturuyor.”

‘SESSİZCE ÇIKARILDI’

Milli Eğitim Bakanlığının davetlere cevapsız kalamayacağını, okul öncesi eğitim kurumları ve taşımalı eğitim kurumlarında ücretsiz yemek uygulamasına 2022-2023 eğitim-öğretim yılı ikinci yarıyılında başladığını ve uygulamanın bir eğitim-öğretim dönemi sürdüğünü hatırlatarak, Karaca, uygulamanın eğitimin her kademesinde uygulanması yerine yeni eğitim-öğretim yılında sessizce kaldırıldığını söyledi. kaldırıldığını kaydetti.

Bakanlığın uygulamanın ne kadar yerinde olduğunu söylemekten çekinmediğini belirten Karaca, “Peki neden kaldırdınız?”

‘ÖĞLE YEMEĞİ ÇANTASININ AYLIK MALİYETİ ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİNİ AŞTI’

“1 Öğün Bütçesi” taleplerine devam ettiklerini belirten Karaca, “Çünkü biz bütçeden kendi haklarımızı ve çocukların haklarını istiyoruz. Çünkü bu saray bütçesinde çalışanlara ayrılan pay, durumu kurtarmaya yetmiyor.” ! İki çocuklu bir ailenin aylık beslenme çantasının maliyeti, asgari ücretlinin aylık gelirinin üçte biri kadardır.” “Vergilerimizle oluşturulan merkezi bütçe bize ne fiyat ne de sosyal haklar açısından geri dönmüyor. Artan gıda enflasyonu, başta temel tüketim kalemleri olmak üzere her şeydeki artışlar ve TL’nin kaçınılmaz değer kaybı her şeyden önce gelirlerimizi azaltıyor. Bizim masamız” dedi.

‘HADİ DÖVÜŞELİM’

Sevda Karaca, “Halkın kaynaklarını kamuya aktarmanız gerekiyor. Öğrenci başına teşvik verilen özel okullara değil, önümüzdeki 40 yıl boyunca başkente devredilen otoyol, köprü, hastane projelerine değil. ” “Ortaokul, lise ve üniversitede bedava yemek kazanmak için mücadele edelim” diyerek kadınları mücadele etmeye çağırdı.

MEB BÜTÇE DAĞITIMI

Bakan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapıyor Tekin, önümüzdeki yıl Milli Eğitim Bakanlığına tahsis edilecek 1 trilyon 90 milyar 229 milyon 668 bin liralık bütçenin dağılımını şöyle anlattı:

– 2024 yılında engellilerin sosyal hayata katılımı ve özel eğitim programına 56 milyar 922 milyon 916 bin lira,
– Hayat boyu öğrenme programına 21 milyar 77 milyon 399 bin lira,
– Ölçme, seçme ve yerleştirme programı için 468 milyon 3 bin lira,
– Ortaöğretim programı için 331 milyar 287 milyon 777 bin lira,
– Temel eğitim programına 574 milyar 564 milyon 240 bin lira,
– Uluslararası eğitim işbirlikleri ve yurt dışı eğitim programlarına 11 milyar 300 milyon 859 bin lira,
– Yönetim ve destek programına 94 milyar 608 milyon 474 bin lira.

YÖK, YÖKAK ve üniversite bütçesine 345 milyar 814 milyon 782 bin lira, ÖSYM Başkanlığı bütçesine 4 milyar 692 milyon 832 bin lira, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu bütçesine 132 milyar 990 milyon 126 bin lira, 19 İlköğretim öğrencilerinin ücretsiz ders kitaplarının tüketimine milyar 709 milyon lira. Taşımalı ilk ve ortaöğretim uygulaması kapsamında öğle yemeği giderleri ile özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin ulaşım giderleri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonundan aktarılacak ödeneğin 1 milyar 300 milyon lirası bütçeye ayrıldı. Okullarda kullanılacak kömür alımı için Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 25 milyar 171 milyon liralık ödeneği olmak üzere 1 trilyon 619 milyar 907 milyon 408 bin lira eğitim bütçesi tahmin ediliyor. Aday ve çıraklara ödenecek devlet katkısı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuruda bulunuldu. (HABER MERKEZİ)

osmaneli-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu